AKTUELNO

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost sprema se da napusti Ankaru nakon što je turski predsednik odbio da se s njim sastane.

Kako je preneo turski medij "Dejli sabah", predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan odbio je sastanak s Džonom Boltonom zbog stavova koje SAD imaju prema turskoj ofanzivi protiv terorista u Siriji.

Samo nekoliko sati ranije, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa sastao se s turskim zvaničnicima ne bi li dobio garancije da Turska neće napasti kurdske snage koje imaju američku podršku. Erdogan je, međutim, naveo da Ankara "ne može činiti ustupke" i da će "svi umešani u teroristički koridor biti kažnjeni".

-Turska ne može da prihvati nedavne komentare Džona Boltona da Ankara mora da se složi da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji - izjavio je Redžep Tajip Erdogan.

Foto: Tanjug AP

Obraćajući se članovima svoje AK partije u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio "ozbiljnu grešku" pozivajući na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije i da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije YPG, preneo je Rojters.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene.

Predsednik Turske je dodao i da je borba kurdske YPG milicije protiv Islamske države "velika laž".

Turska smatra YPG, koje su podržale SAD u brobi protiv ID, terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Predsednik Turske je danas i da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra. Erdogan je rekao da je u tom razgovoru, koji je opisao kao "istorijsku prekretnicu" Turska obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije, preneo je AP.

Foto: Tanjug

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa Džonom Boltonom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika koji je danas bio u Ankari, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.

#Džon Bolton

#Redžep Tajip Erdogan

'